Na egipatsko tržište izvezemo čak 60 posto bukve

Bez autora
Feb 13 2011

Iako su u strahu kako će razvoj događaja u sjevernoj Africi utjecati na njihov izvoz, hrvatske poduzetnike svejedno pritišću ugovorene obveze i rokovi koje moraju poštovati, pa tako i u vrijeme sukoba u Egipat plove brodovi s rezanom građom, poglavito od bukve, koju u nas nitko neće. Pošiljke nisu istog intenziteta kao prije, no od otvaranja egipatskih banaka lakše se diše. U Egiptu završi 60% posječene hrvatske bukve koju dizajneri baš i ne priznaju u namještaju i interijerima, a i sve je nekvalitetnija. Egipatsko tržište, koje je posljednjih godina interesantno i Fincima, Šveđanima, Nijemcima, za plasman je hrvatskog drva bilo dobro i zato što nije pokazivalo velike posljedice globalne krize.

Na egipatsko tržište izvezemo čak 60 posto bukveIako su u strahu kako će razvoj događaja u sjevernoj Africi utjecati na njihov izvoz, hrvatske poduzetnike, tvrde, svejedno pritišću ugovorene obveze i rokovi koje moraju poštovati, pa tako i u vrijeme sukoba u Egipat plove brodovi s rezanom građom, poglavito od bukve, koju, prema riječima Murata Pašića iz zagrebačkog Sherifa, u nas nitko neće.

Pošiljke, priznaju to i u Luci Rijeka, nisu istog intenziteta kao prije, no od otvaranja egipatskih banaka lakše se diše. Pašić, koji u Egipat godišnje izveze oko 80.000 kubika drva u vrijednosti oko 25 milijuna dolara, tvrdi kako upravo tovare jedan brod s bukvom, a u pripremi je i sljedeći.

Darko Prodan, direktor Cedra Kastav, koji na to tržište izveze i više, kaže kako su samo u kriznom razdoblju isporučili četiri broda sirovine, od koje Egipćani rade jeftini namještaj i za izvoz, jer imaju snažnu industriju, jeftinu radnu snagu i ne uvoze ga iz Kine.

Marijan Kavran iz Drvnog klastera tvrdi da upravo u Egiptu završi 60% posječene hrvatske bukve koju dizajneri baš i ne priznaju u namještaju i interijerima, a i sve je nekvalitetnija. Egipatsko tržište, koje je posljednjih godina interesantno i Fincima, Šveđanima, Nijemcima... za plasman je hrvatskog drva bilo dobro i zato što nije pokazivalo velike posljedice globalne krize.

Očekivanja su stoga da će se stabilizirati te i dalje tražiti našu bukvu budući da bi supstitucija egipatskog tržišta nekim drugim bila gotovo nemoguća.

Od oko 100 milijuna dolara izvoza RH u Egipat 2009., gotovo polovicu čini piljena drvena građa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik